Dowod proporcji
6latek : Udowodnij ze
| | a | | x | | a | | b | | b | | y | |
(a≠0 b≠0 x≠0 y≠0) ⇒( |
| = |
| ⇔( |
| = |
| )⇔( |
| = |
| )) |
| | b | | y | | x | | y | | a | | x | |
Widze ze sa to własności prpoprcji ale udowodnić tego nie potrafie
22 maj 09:43
Jack: Skoro
To po wymnozeniu "na krzyz" mamy :
a * y = b * x
I teraz zalezy co chcemy uzyskac. Jesli to w srodku to :
a y = b x ///:x
A teraz jeali chcemy ta ostatnia to :
a y = b x ///:a
22 maj 10:23
Jack: Dlaczego sie podszywasz pod 6latka?
22 maj 11:04
Mila:
W proporcji iloczyn wyrazów skrajnych jest równy iloczynowi wyrazów środkowych
a)
zapiszemy to tak:
a:
b=
x:
y
a*y=b*x
Zamieniam miejscami wyrazy środkowe:
Zamieniam wyrazy skrajne :
22 maj 19:17
6latek : Dzieki

Najtrudniejszse sa do udowodnienia najprostszse rzeczy
22 maj 19:21