Jak policzyć tą całkę?
Zuzan: 30/ln3 ∫ (sinx)/(4−cos2x) dx
22 maj 02:04
ICSP: Podstawienie 2t = cosx.
22 maj 02:08
Zuzan: nie mam pojęcia co to znaczy, jestem w 2 klasie liceum, a kumpel dał mi wyzwanie żebym zdobyła
wynik
22 maj 02:13
ICSP: to wrzuc do wolframa
22 maj 02:17
22 maj 02:18
Mariusz:
Kilka definicji
Relacja podzbiór zbioru kartezjańskiego
Funkcja relacja przyporządkowująca każdemu elementowi zbioru X
dokładnie jeden element zbioru Y
Ciąg jest to funkcja przyporządkowująca liczbie ze zbioru N liczbę ze zbioru R
Liczba g jest granicą ciągu jeżeli w otoczeniu punktu g znajdują się wszystkie wyrazy ciągu
za wyjątkiem co najwyżej skończonej liczby wyrazów
Funkcja ma granicę g w punkcie x
0 jeżeli dla każdego ciągu x
n należącego
do dziedziny funkcji, o wyrazach różnych
od x
0 i dążącego do x
0 ciąg wartości funkcji f(x
n)dąży do g
Funkcja jest ciągła w punkcie jeśli istnieje granica funkcji w punkcie
równa wartości funkcji w tym punkcie
Iloraz różnicowy jest to stosunek przyrostu funkcji do przyrostu argumentu funkcji
| | Δy | | y1−y0 | |
co zapisujemy |
| = |
| |
| | Δx | | x1−x0 | |
Pochodna funkcji w punkcie to granica z ilorazu różnicowego przy przyroście dążącym do zera
Pochodna funkcji to funkcja która każdemu elementowi ze zbioru X przyporządkowuje wartość
pochodna funkcji w punkcie
Dla dowolnego ciągu podziałów odcinka granica sumy pól pod wykresem funkcji
musi istnieć i być sobie równa
Jeśli tak jest to istnieje całka oznaczona
Jeśli uzmiennimy jeden z krańców przedziału całkowania to otrzymamy funkcję pierwotną
Policzmy pochodną cosinusa
| | cos(x+Δx)−cos(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | cos(x)cos(Δx)−sin(x)sin(Δx)−cos(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | (cos(Δx)−1) | | sin(Δx) | |
limΔx→0cos(x) |
| +limΔx→0{−sin(x) |
| } |
| | Δx | | Δx | |
| | (cos2(Δx/2)−sin2(Δx/2)−sin2(Δx/2)−cos(Δx/2)) | |
limΔx→0cos(x) |
| |
| | Δx | |
| | sin(Δx) | |
−sin(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | −2sin2(Δx/2) | | sin(Δx) | |
limΔx→0cos(x) |
| −sin(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | sin(Δx/2) | | sin(Δx) | |
cos(x)limΔx→0 |
| limΔx→0{(−sin(Δx/2))}−sin(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx/2 | | Δx | |
=cos(x)*1*0−sin(x)*1=−sin(x)
dt=−sin(x)dx
Teraz wystarczy wstawić do całki
22 maj 03:55
Mariusz: *
sumy pól pod wykresem funkcji na podrzedziałach
Na podprzedziale (xi,xi+1) przybliżasz pole pod krzywą np prostokątem
i bierzesz granicę sumy pól pod wykresem funkcji na podprzedziałach
przy długości największego podprzedzału Δx→0
22 maj 04:04