indukcja
Łukasz: udowodnij indukcyjnie, że 1/2+1/4+...+1/2n<1 dla każdego n naturalnego
22 maj 01:58
Łukasz: Pomóżcie. Kiedyś widziałem ładny, króciutki dowód indukcyjny tej nierówności, ale teraz ciężko
mi sobie go przypomnieć
22 maj 02:27
Mariusz:
Lewa strona
Prawa strona
1
22 maj 04:22
jc:
1/2 + 1/4 + ... + 1/2n = 1 − 1/2n < 1
Równosć dowodzimy indukcyjnie.
22 maj 07:58
Łukasz: niestety nie chodziło mi o takie dowody

jak znajdę tamtem dowód to mogę się nim podzielić,
bo był naprawdę ładny
22 maj 12:25
Łukasz: Już mam:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| <1 −założenie indukcyjne |
| 2 | | 4 | | 2n | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| <1 /* |
| |
| 2 | | 4 | | 2n | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| + |
| +...+ |
| )< |
| / + |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 2n | | 2 | | 2 | |
22 maj 12:41
Łukasz: Moim zdaniem bardzo ładny dowód, bez korzystania ze wzoru na sumę początkowych wyrazów
ciągu geometrycznego. I bez udowadniania równości, jak zaproponował jc.
22 maj 12:49
Łukasz: Ale może tylko ja się tym zachwycam
22 maj 12:50
Łukasz: wypowiedzcie się, co myślicie o tym dowodzie

w porównaniu z tymi wyżej.
Niby najprostszy a nikt na niego nie wpadł...
22 maj 13:24
jc: Śliczny dowód
22 maj 13:33
jc: Powtórz rozumowanie w przypadku takiej nierówności:
1/3+1/32 + 1/33 + ... + 1/3n < 1/2
22 maj 13:53
Łukasz: Tutaj tak samo pójdzie, tylko, że mnożymy stronami przez jedną trzecią i później
dodajemy jedną trzecią stronami
22 maj 14:07
jc:
22 maj 14:17
Krzysiek: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| < 1 |
| 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
n = 1
n = k
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| < 1 |
| 2 | | 4 | | 8 | | 2k | |
n = k+1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| + |
| < 1 |
| 2 | | 4 | | 8 | | 2k | | 2k+1 | |
22 maj 14:47
jc: Krzysiek, to na pewno nie jest rozwiązanie
22 maj 15:02
Łukasz: Właśnie
22 maj 16:56