Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji
Bonbonek: Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df
a) f(x) =√3− I x+a I Df = <−4,2>
b) f(x) =x−1/ √I 2−x I − 2a Df = (−∞,−6) U (10,+∞)
22 maj 01:38
6latek : Dlaczego obudziles się z tym zadaniem tak pozno
a) f(x)=√3−|x+a|
3−|x+a|≥0 ⇒−|x+a|≥−3 ⇒|x+a|≤3
Wiemy ze |x|≤b ⇔ −b≤x≤b
Wiec żeby dziedzina funkcji określonej tym wzorem był przedzial <−4,2> to a =1
mamy wtedy
|x+1|≤3 to x+a≤3 to x≤2 i x+1≥−3 to x≥−4 a rozwiązaniem jest x∊<−4,2>
Przykład b zrob podobnie
22 maj 09:06