rownanie wymierne
6latek : Jak zrobic takie zadanie
Podaj wszystkie pary liczb naturalnych spelniajacych rownanie
21 maj 23:39
Metis: To może z podpowiedziami

Wyznacz sobie 5−latku, dowolną niewiadomą z tego równania.
21 maj 23:43
21 maj 23:51
Mila:
xy=9x+9y
xy−9y=9x
y*(x−9)=9x
dalej sam
21 maj 23:52
Metis:
21 maj 23:55
6latek : I co teraz mam policzyc ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Bo np jesli wezme x=18 i y=18 to |
| + |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | | 9 | |
Tylko to na razie przychodzi mi do glowy
22 maj 00:01
Metis: Kiedyś coś dzieliłeś w równaniach wymiernych
22 maj 00:04
Jack: mozna zauwazyc...
| | 9y | | 9(y−9) + 81 | | 81 | |
x = |
| = |
| = 9 + |
| |
| | y−9 | | y−9 | | y−9 | |
zatem ten ulamek musi byc liczba naturalna zeby bylo spelnione.
licznik to 81
zatem 81 przez co da nam liczbe naturalna?
22 maj 00:09
6latek : | | 81 | |
teraz |
| musi byc liczba naturalna |
| | x−9 | |
no to w takin ukladzie
x=10
x= 12
x=90 no i x=18
To np x=18
22 maj 00:14
6latek : I jeszce x=36
Wtedy y=12
dla x=10 y=90
dla x=90 y=10
dla x=12 y=36
Powinno byc dobrze
22 maj 00:19
Jack: Wlasciwie wystarczy spojrzec na dzielniki 81.
Bo np. 81 jest dzielnikiem 81
Wtedy
x−9 = 81 −>> x =...
Nastepny dzielnik (od gory) to 27
x−9 = 27
Itd
22 maj 00:19
Jack: Ja mykam juz...
Dobranoc
22 maj 00:21
Metis: x−9 musi być dzielnikiem 81

Dzielniki 81: 1,3,
9,27,81
I piszemy:
1) x−9=1 ⇒ x=10 ∧ y=...
2) x−9=3 ⇒ x=12 ∧ y=... itd
22 maj 00:21
6latek : dziekuje za pomoc
Jutro nastepne zadania
Teraz dobranoc wszystkim
22 maj 00:21
Metis: Do jutra
22 maj 00:22