Jak to zapisać
Andrzej: Witam, mam jedno proste pytanie. Czy takie działanie na tym wyrażeniu jest prawidłowe? Czy
można tak robić?:
√x2+1/n2 − x = √x2+1/n2−x2
21 maj 21:55
Metis: Nie.
21 maj 21:58
Metis: Dla przykładu(czasami gdy ma się wątpliwości warto sobie analogiczny przykład przywołać):
√9−2=3−2=1
Twoim sposobem:
√9−4=√5
21 maj 22:00
Andrzej: Ano, racja. Dzięki
21 maj 22:01
Andrzej: To mam jeszcze jedno pytanie bo muszę udowodnić że √x2+1/n2 zbiega jednostajnie do x. Ktoś
jest w stanie pomóc?
21 maj 22:07
jc: Tak (popatrz niżej), ale po tym co napisałeś, powinieneś wrócić do gimnazjum, a nie
zajmować się analizą.
0 < √x2 + 1/n2 − |x| ≤ 1/n
21 maj 22:28
jc: Oczywiście zbiega do |x|, ale to chyba jasne
21 maj 22:32