Dowody wymierne
6latek : Zadanie
Udowodnij ze
| | a | | x | | a+b | | x+y | | a−b | | x−y | |
a) (b≠0,y≠0) ⇒(( |
| = |
| ⇔( |
| = |
| )⇔( |
| = |
| )) |
| | b | | y | | b | | y | | b | | y | |
| | a | | x | | a | | b | | b | | y | |
b) (a≠0i b≠0 i x≠0 i y≠0) ⇒(( |
| = |
| )⇔( |
| = |
| )⇔( |
| = |
| )) |
| | b | | y | | x | | y | | a | | x | |
Jeśli można to z komentarzem
21 maj 21:36
Ajtek:
W a w pierwszym nawiasie po ⇔ masz dodaną 1, w drugim zaś odjętą 1.
Cześć

.
21 maj 21:38
6latek : Dobry wieczor
Ajtek 
To sa własności proporcji co zdazylem zauwazyc .
Trudno to mi udowodnić
21 maj 21:41
Ajtek:
Bo to jest "za proste"

. Szukasz czegoś niemożliwego pewnie.
a)
teraz widzisz?
21 maj 21:43
6latek : Wiesz dlugo nie moglem zaskoczyc
21 maj 21:52
Ajtek:
Wiesz już o co chodzi w a
21 maj 21:53
6latek : W sumie nie bardzo
Ale tak mysle moze tu o to chodzi ze jesli do obu stron rownania lub dodamy lub odejmniemy
ta sama liczbe to rownanie to sie nie zmieni .
Tylko dlaczego +1 ?
Juz widze
Ajtek
21 maj 21:58
21 maj 21:59
Ajtek:
Dokładnie tak, to samo masz z "−"
21 maj 22:00
6latek : A Ajtek b?
21 maj 22:02
Ajtek:
Nie przychodzi mi nic do głowy na tą/tę chwile. Jedyne co zauważyłem to:
| | a | | b | |
natomiast nie mogę złapac zależności "środkowej" czyli |
| = |
| |
| | x | | y | |
21 maj 22:06
Ajtek:
Już widzę, chyba.
21 maj 22:07
21 maj 22:09
6latek : Dziekuje bardzo
21 maj 22:12
Ajtek:
Nie ma za co.
21 maj 22:14