matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trudna suma ?
Czowitek:
Jak obliczyć taką sume... Nie mam zielonego pojęcia
n
i
∑
*2
i
dla i=1 do n−1
wolfram wskazał 3
i
−2
i
−1 ... tylko nie wiem nawet od czego zacząć.
21 maj 20:40
g:
Przypomnij sobie wzór na potęgowanie sumy:
n
i
(2+1)
n
= ∑
i=0
i=n
2
i
1
n−i
21 maj 20:54