Zadanie
Niunia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli przedstawimy cyfry w tej liczbie to
otrzymamy liczbę o 45 większą od niej .
21 maj 20:38
6latek : Otrzymamy .
21 maj 20:51
ax:
10x+7−x+45=10(7−x)+x
9x+52=70−9x
18x=18
x=1
spr. 16+45=61
21 maj 21:01
Niunia: A skąd wzięło się 16 .
21 maj 21:10
Mila:
Najprościej rozważyć sumy;
1+6=7,2+5=7,3+4=7
16,61 61−16=45
==================
albo równania:
x− cyfra dziesiątek, x≠0
y − cyfra jedności, y≠0
10x+y −wartość danej liczby
10y+x− wartość liczby po przestawieniu cyfr
10y+x=10x+y+45
x+y=7
−−−−−−−−−−−
9y−9x=45 /:9
−−−−−−−−−−−−
y−x=5
x+y=7
−−−−−−−−−−
2y=12
y=6
x=1
16, 61
21 maj 21:16
Mila:
1 cyfra dziesiątek, 6 cyfra jedności
16
21 maj 23:06