Podaj zbiór wartości funkcji i narysuj wykres
eltravilense: Funkcja f kazdej liczbie ze zbioru {−5; −4,7; −2 i 1/9; 0; 3 i 4/7; 6,3} przyporządkowuje
mantysę tej liczby. Podaj zbiór wartości funkcji f i narysuj wykres.
ZW {0; 8/9; 0; 3; 4/7}
Ktoś pomoże z narysowaniem wykresu?
21 maj 18:59
Mila:
f(x)=x−[x]
f(−5)=−5−(−5)=0 masz punkt (−5,0)
f(−4.7)=−4.7−(−5)=−4.7+5=0.3 punkt (−4.7,0.3)
| | 1 | | 1 | | 8 | | 1 | | 8 | |
f(−219)=−2 |
| −(−3)=−2 |
| +3= |
| punkt (−2 |
| , |
| ) |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
f(0)=0 (0,0)
| | 4 | | 4 | | 4 | |
f(347)= |
| P (3 |
| , |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
f(6.3)=0.3 P=(6.3,0.3)
Trudno tu zaznaczyć te punkty, rysuj na kartce.
Wykres to 6 punktów.
21 maj 19:15
6latek : Czesc ulamkowa (inaczej mantysa jest to funkcja m(x)= x−[x]
gdzie [x] czesc calkowita dowolnej liczby (inaczej cecha ) jest to najwieksza liczba cakowita
nie wieksza od x
x=−5 m(x)=−5−(−5)=0
x=−4,7 to [x]=−5 wiec m(x)= −4,7−(−5)= −4,7+5= 0,3
| | 1 | | 1 | | 8 | |
m(−2 |
| )= −2 |
| −(−3)= |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
21 maj 19:20
eltravilense: dziekuje
21 maj 20:01