Studenci i grupy-prawdopodobieństwo
Korek94: Pięciu studentów zostaje rozlosowanych do trzech grup laboratoriów: A, B, C. Oblicz
prawdopodobieństwo, że:
a)w jednej z grup znajdzie się dokładnie jeden student
b)w co najmniej w jednej z grup znajdzie się dokładnie jeden student
21 maj 17:11
Korek94: Bardzo, proszę o pomoc.
21 maj 18:14
Smule: Ω = 35
a)
A = 3*24
b)
1 przypadek
A1 = 3*24
2 przypadek
A2 = 3*2
A = A1 + A2
22 maj 00:07
22 maj 01:11
Smule: | | 240 | |
Myszka myślałem nad tym, ale wtedy wychodzi P(A) = |
| a to jest troszkę za dużo tak mi |
| | 243 | |
się wydaje, tym bardziej w przypadku B gdzie wyjdzie A > Ω przy takim założeniu.
22 maj 02:46
Korek94: po pierwsze to chciałem wam bardzo podziękować bo jesteście jedynymi którzy mi udzielili
odpowiedzi na to zadanie (to jest trzecie forum na które wstawiłem to zadanie), po drugie nie
wiem jaka jest odpowiedź na pkt a) bo sam je ułożyłem ale w pkt b) |A|=240. Wbrew pozorą to
zadanie nie jest wcale łatwe i sam mam z nim problem.
22 maj 11:41
Korek94: w punkcie b) jest tak:
chodzi o to że wybieramy jednego z pieciu studentów który może wybrać jedną z pięciu grup,
haczyk polega na tym że pozostałych czterech może wybrać jedną z dwóch grup i jak byśmy
rozpisali wszystkie przypadki to sie może okazać że jeden z czterech zostanie sam w jednej z
dwóch pozostałych grup, dlatego jest; "w co najmniej w jednej z grup".
co do pkt a) to mi sie wydaję, że będzie taka sytuacja; sytuacja z pkt a) odjąć sytuacje w
ktorej znajdzie się dokładnie dwóch losowo wybranych studentów samych w grupach, sytuacja w
której będzie dwóch samych w grupach wygląda tak; {1,1,1,1,1}*5*4*3*2 bo jeden z nich ma
ustalona grupę którą może wybrać sposród trzech, drugi już może ją wybrać spośród dwóch a
pozostałych trzech ma nie ma już wyboru pierwszego studenta oczywiście wybieramy spośród
pięciu, drugiego sposród cztech pozostałych
czyli prawdopodobięstwo wynosi 240−120=120 ale to moja hipoteza tylko, czy zgadzacie się?
22 maj 12:01
Smule: a masz odpowiedzi ?
22 maj 21:44
Smule: w podpunkcie a) umieszczasz jednego studenta na 3 sposoby w jednej z grup (A, B, C). Żeby
warunek był spełniony umieszczasz pozostałą czwórkę w 2 pozostałych grupach na 2
4 sposobów
w b) masz przypadek z punktu a) + warunek kiedy w jednej grupie umieszczasz jednego studenta, w
drugiej kolejnego studenta a resztę wsadzasz do pozostałej grupy

Pierwsza osoba na 3
sposoby, a druga na 2.
Sory, nie doczytałem że nie masz pytań.
Sposób myszki wydaje się być prawidłowy, ale wtedy musiałaby być zła Ω = 5
3, a wydaje mi się,
że taka powinna być.
22 maj 21:56
Smule: chyba że uznamy następującą omegę, jeśli studenci są "ponumerowani".
Wybieramy jednego studenta na 5 sposobów i umieszczamy go w 3 grupach, wybieramy kolejnego na 4
sposoby i umieszczamy go w 2 grupach itd... Ω = 5!*35
22 maj 21:58
Smule: 3* grupach
wtedy komplikuje to nieco punkt b)
22 maj 22:00
22 maj 22:01
Mila:
a) Ja myślę, że może w (a) chodzi o to, aby tylko jedna grupa była jednoosobowa, wtedy tak:
b)
wybór grupy, wybór studenta do niej, pozostali 4 studenci rozdzieleni tak,
aby żadna z dwóch grup nie była bez przydzielonego studenta ( odjęłam dwie sytuacje,
gdy czterej studenci znajdą się w drugiej lub trzeciej grupie)
22 maj 22:09
Korek94: mam tylko odpowiedź do b); |A|=240, a) jest wymyślone przeze mnie.
22 maj 23:25
Mila:
W takim razie w (b)
Niepraktyczne ale możliwe.
Ujęto sytuacje, że jedno laboratorium bez przydziału studentów.
23 maj 00:00
Korek94: No dobra a ma ktoś jakiś inny pomysł co do pkt. a) niż mój
23 maj 11:41
Jerzy:
a) Jeśli rozmieszczono 5 − ciu studentów w trzech grupach, to jest oczywistym ,ze żadna
grupa nie jest pusta , a skoro tylko w jednej grupie ma byc jeden student,to oznacza,
że pozostałych czterech musi być rozmieszczonych w dwóch pozostałych,
a zatem prawidłowe rozwiązanie podała Mila
23 maj 14:31
Korek94: nie prawda grupy mogą pozostać puste, nigdzie nie powiedziano, że tak nie może być. W tym
zadaniu było więcej podpunktów i w jednym z nich było mówione o pustych grupach. Szukamy
wszystkich kombinacji rozmieszczenia.
23 maj 20:41
Mila:
No to masz wszystkie warianty. Wyraźnie zapisałam sposób rozumowania.
Najlepiej jest wpisywać całe zadanie.
23 maj 21:29