równianie
Stefania: Poproszę o rozpisanie i wytłumaczenie
| (1−2x) (1+2x) | | 6x2 +2 | | 3x2 | | (x+5)2 | | 11+x2 | |
| + |
| = |
| − |
| + |
| |
| 3 | | 5 | | 10 | | 2 | | 15 | |
z góry dziękuje
21 maj 16:02
6latek : Pomnoz obie strony równania przez 30
21 maj 16:27
Stefania: rozpiszesz mi
21 maj 16:29
6latek : | | (1−4x2 | | 6x2+2 | | 3x2 | | (x+5)2 | | 11+x2 | |
30* |
| +30* |
| = 30* |
| −30* |
| +30* |
| |
| | 3 | | 5 | | 10 | | 2 | | 15 | |
10(1−4x
2)+6*(6x
2+2)= 3*3x
2−6(x+5)
2+2*(11+x
2)
działaj dalej
21 maj 16:35
6latek : Tam gdzie jest −6(x+5)2 ma być oczywiście −15(x+5)2
21 maj 16:37
Stefania: 10(1−4x)
2 ..... po tym nie ma juz mianownika

?
21 maj 16:38
6latek : NO nie ma bo przecież 30 się skrocilo z 3 i zostało 10 bo 30:3=10 tak samo jak 30:5=6 itd.
21 maj 16:47
Stefania: x=0
21 maj 16:50