równiania
Dominika: Rozwiąż równania ; <rozpisze mi ktoś

? >
(4x−3)(4x+3)−(x+1)
2=15(x−2)
2−10−2x
21 maj 15:01
6latek : 16x2−9−(x2+2x+1)= 15(x2−4x+4)−10−2x
wymnoz uporzadkuj i policz x
21 maj 15:25
Dominika: rozpiszesz

lub czy dobry wynik mi wyszedł
30x
2−60x+42

?
21 maj 15:31
6latek : Wynik zly
Nie bedzie x2
Po lewej masz 16−x2=15x2
Po prawej masz 15x2 wiec po przeniesieniu sie wyzeruje
21 maj 15:37
6latek : Rozpisuj tu po kolei
21 maj 15:37
Dominika: sorry źle rozwiązałam teraz powinno być dobrze
x=1
21 maj 15:38
Dominika: już wiem gdzie błąd zrobiłam dzięki
21 maj 15:39
6latek : x=1
Wiesz co . Masz taki ladny program do liczenia (sprawdzenia
Nazywa sie wolfram alpha
wpisz sobie w google wolfram alpha i zobaczysz sobie
Napisz czy znalazlas
21 maj 15:43
Dominika: (2x−3)
2=(1−2x)
2+2(4−4x) sprawdzisz mi czy dobrze zrobiłam


x=−16
21 maj 15:43
6latek : 4x2−12x+9= 1−4x+4x2+8−8x
4x2−4x2−12x+12x+9−9=0
0=0 rownanie tozsamosciowe
21 maj 15:48
Dominika: oo dzięki

fajna strona lecz szkoda że po angielsku strona −.−
21 maj 15:48