Wyznacz równanie prostej
Kasia: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y = −3x +1 i przechodzącej przez
punkt P = (3 ; −2)
21 maj 13:39
jc: Prosta 3x+y=1 jest prostopadła do wektora (3,1), a więc równoległa do wektora (1,−3).
Szukana prosta: (x−3) − 3 (y+2) = 0.
Ogólnie, prosta prostopadła do wektora (a,b) przechodząca przez punkt (x0, y0)
ma wzór a(x − x0) + b(y − y0) =0.
21 maj 13:43
6latek : jc
Kasia = Kamil nie potrafi nawet podsatwic do wzoru
Ma rozwiązane zadania podobne to sprawdza czy ktoś inny dobrze rozwiazal poprzednie zadanie
WIec albo taki smierdzacy leń albo liczyc nie potrafi
21 maj 13:47
Kasia: Czyli to jest źle?
21 maj 14:03
6latek : to jest dobrze tylko nalezy zapisac rownanie tej prostej albo wpostaci kierunkowej (y=ax+b
albo w postaci ogolnej (Ax+By+c=0
21 maj 15:32