Wyznacz środek odcinka
Kasia: Wyznacz środek odcinka o końcach A = (−3;2) B = (5; − 4). Oblicz długość tego odcinka.
21 maj 13:36
jc:
| | 1 | | 1 | |
Środek odcinka AB = |
| (A + B) = |
| (2, −2) = (1, −1) |
| | 2 | | 2 | |
Długość odcinka AB =
√ (A−B)2 =
√ 82 + 62 =
√100 = 10
21 maj 14:46
uwaga:
Dlaczego dajesz gotowca "leniowi" w takich banalnych zadaniach!
21 maj 14:48
Kasia: jc: Dziękuję.
21 maj 15:27
Kasia: uwaga: jak wyglądałby ten świat, gdyby wszyscy byli tacy jak ty.
21 maj 15:29
jc: uwaga, dlatego, aby pokazać, że można prosto. W szkole czasem strasznie komplikują takie
rzeczy (a może tylko tutaj).
Również po to, aby napisać przecinki w nawiasach zamiast średników.
Rozumiem skąd się biorą średniki − jak po europejsku zapisujemy liczby dziesiętne
z przecinkiem zamiast amerykańskiej kropki, to nie możemy użyć przecinka).
21 maj 15:37
Kasia: Jeszcze raz dziękuję.
21 maj 16:37