Wielomiany
Grahul: wielomian w(x) = 3x3 + (a+b)x2 − 27x +a −4b jest podzielny przez dwumian x−2, a reszta z
dzielenia przez dwumian x−1 jest równa 24.Oblicz a i b oraz wyznacz pierwiastki tego
wielomianu.
21 maj 13:26
6latek : W(2)=0
W(1)=24
Rozwiazesz?
21 maj 13:32
Grahul: tak dzięki
21 maj 13:32
Grahul: O co chodzi z wyznaczeniem pierwiastków ? Mam podstawić pod a i b to co mi wyszło i potem
obliczyć wielomian w(x) = 3x3 + (a+b)x2 − 27x +a −4b
21 maj 13:39
Grahul: Ok chyba mi wyszło wszystko tak dla innych osób to a=6 i b=−12 a pierwiastki tego wielomianu to
x=2 v x=3 v x=−3
21 maj 13:43
6latek : tak masz zrobić
I wielomian w(x) przyrownac do zera i policzyć pierwiastki
21 maj 13:43