Zmienne i uklad rownan
6latek : Napisze jeszcze raz to zadanie
Wyeliminuj zmienne x i y z następującego układu rownan tzn napisz takie równanie w którym nie
wystepuje zmienna x i y
{(m−1)x+(m+1)y=3
{x+(m−1)y=2
{mx−y=1
21 maj 12:40
g:
y=mx−1
| | m+1 | |
x = 2 − (m−1)(mx−1) = 2 − (m−1)mx + (m−1); x(1+(m−1)m) = 1+m; x = |
| |
| | m2−m+1 | |
| | m+1 | | 2m−1 | |
y = m |
| − 1 = |
| |
| | m2−m+1 | | m2−m+1 | |
| (m−1)(m+1) | | (m+1)(2m−1) | |
| + |
| = 3 |
| m2−m+1 | | m2−m+1 | |
itd.
21 maj 13:22
6latek : na razie dziekuje
Pozniej wroce do tego
21 maj 13:30
6latek : Mamy wyznaczony x i y
Wstawiamy do 1 równania i mamy
| (m−1)(m+1) +(m+1)(2m−1) | |
| =3 |
| m2−m+1 | |
m
2−1+2m
2−m+2m−1= 3(m
2−m+1)
3m
2+m−2= 3m
2−3m+3
4m−5=0
taka jest odpowiedz do zadania
jeszcze raz dzięki
g
21 maj 19:41