Zadanie na wyższą ocenę:))))
janusz: Funkcja f jest opisana wzorem f(x)=x2−ax+b,gdzie x∊R.Jednym z miejsc zerowych funkcji f jest
liczba −1.Wiedząc że wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie (0,−2), oblicz a i b.
4 sty 21:38
Eta:
By uniknąć kolizji oznaczeń podam, tak:
jeżeli dana jest f(x) = mx2 +nx +p
to punkt przecięcia wykresu z osią OY ma współrzędne ( 0, p)
więc w tym zad. b = −2
zatem : f( x) = x2 −ax −2
jeżeli x= −1 −−− jest miejscem zerowym to: f(−1)=0
zatem: f(−1) = (−1)2 −a(−1) −2 = 1 +a −2 = a −1
to a−1=0 => a =1
odp: a=1 b= −2 i f(x) = x2 −x −2
4 sty 22:29
janusz: dziękuje
5 sty 15:55