Dzielenie wielomianów przez dwumian
Grahul: Po podzieleniu wielomianu w przez dwumian x−4 otrzymano iloraz x2−3x+1 i resztę 2.
Rozwiąż równanie w(x)=6−x
Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobić ... :c
21 maj 11:48
ICSP: w(x) = (x−4)(x2 − 3x + 1) + 2.
21 maj 11:53
Grahul: 6−x=(x−4)(x2−3x+1)+2 ?
21 maj 11:56
Jack: tak, kontynuuj.
21 maj 11:58
ICSP: Tak. Dalej już prosto :
(x−4)(x2 − 3x + 1) + (x−4) = 0
(x−4)(x2 − 3x + 2) = 0
(x−4)(x−1)(x−2) = 0
21 maj 11:59
Grahul: dzięki wielkie
21 maj 12:07
Ola: skąd tam nagle się wzięło x2−3x+2
22 maj 00:22
Adamm: a*c+b*c=c*(a+b)
to się nazywa rozdzielność mnożenia względem dodawania
22 maj 00:27
you aint shit: 20 niggas wit me an' dey all wanna shoot
22 maj 01:23