Prawdopodobieństwo
Anna: Witam! Szukam pomocy z zadaniem z rachunku prawdopodobieństwa.
Dziesięć osób, wśród nich są osoby X1, X2, X3 , X4, ustawiamy losowo w kolejce. Rozważmy
zdarzenie A Osoba X1 stoi przed X2, zdarzenie B X2 stoi przed X3 lub przed X1, zdarzenie C X3
stoi przed X4. Należy zwrócić uwagę ze osoby nie muszą stać np bezpośrednio przed sobą. Oblicz
P(B\A).
Dziękuję za pomoc.
4 sty 21:34
Eta:
| | 1 | |
mnie wyszedł wynik P( BIA) = |
| |
| | 18 | |
4 sty 21:42
Eta:
Ach , wzięłąm ,że stoją bezpośrednio przed sobą
4 sty 21:44
Anna: Hmm no właśnie a co w przypadku gdy nie muszą stać bezpośrednio obok siebie
4 sty 21:45
Eta:
| | 1 | |
No to wyszło mi ,że P(BIA)= |
| |
| | 2 | |
4 sty 21:48
Eta:
A jaką masz odp ?
4 sty 21:50
Anna: a mogłabyś napisać jak to zrobiłaś
4 sty 21:50
Anna: Nie mam odpowiedzi do tego zadania
4 sty 21:52
Eta:
IAI = 9*8! + 9*9*6! = 9*8!( 1 +9) = 10*9*8!
bo jak stoją obok siebie to wędrują obydwie na 9−ciu miejscach , więc pozostałe na
8! miejscach
a jak nie stoją obok siebie to x
2 jeszcze dodatkowo wędruje na dziewięciu
miejscach
IBI podobnie......
IBnAI =......
ale na 100% nie jestem pewna
4 sty 21:57
Anna: dzięki

popracuje jeszcze nad tym
4 sty 22:01