Znajdź obraz trójkąta ABC
Kasia: Znajdź obraz trójkąta ABC o wierzchołkach A = (−3;−2) B = (2;2) C = (1;5) w symetrii:
a) względem osi OX b) względem początku układu współrzędnych (0;0)
21 maj 11:35
Janek191:

a) A = ( − 3, −2) więc A ' = (−3, 2)
B = ( 2, 2) więc B ' = ( 2 , − 2)
C = ( 1, 5) więc C ' = ( 1, − 5)
Symetria osiowa względem osi OX
Jeżeli P = ( x, y) , to P ' = ( x , − y)
==========================
21 maj 12:30
Janek191:
b) Symetria środkowa względem O = (0, 0)
Jeżeli P = ( x, y), to P ' = ( − x, − y)
21 maj 12:31
Kasia: Dziękuję,
21 maj 12:44
Oliwia : Kamil jutro ma zaliczenie
21 maj 12:51