Całki
Marta: Jak obliczyć takie całki?
∫1/√x2 + y2 dy Gdzie liczymy właśnie po y.
∫2√10 + 2x + x2 dx Tu po x.
21 maj 11:13
ICSP: 1. Podstawienie y = xsh(t)
2. Podstawienie x + 1 = 3sh(t)
21 maj 11:24
21 maj 11:26
Benny: Racja źle w głowie sobie wykonałem operacje, będzie sinhz jak podpowiada ICSP
21 maj 11:27
Marta: Niby rozumiem ale nie do końca. W 1 podstawiłam za t=y/x i wyszła mi taka całka: ∫1/
√1+t2 dt
= arcsinht + C
Takie rozwiązanie jest prawidłowe czy jeszcze trzeba coś zrobić
21 maj 13:12
ICSP: co to jest arcsinh(t) ?
21 maj 13:13
jc: Na pewno miało być arsinh (też bym nie wiedział)
21 maj 13:22
Marta: ∊A nie przepraszam, jednak to z arcsinht jest źle. Tak więc podstawiłam za t=y/x i wyszła mi
całka ∫1/√1+t2 i teraz nie wiem co dalej
21 maj 13:27
ICSP: Pewnie tak. Ewentualnie można się odwołać do definicji.
21 maj 13:27
ICSP: | | y | | y | |
= arsinh(t) + C = arsinh( |
| ) + C = ln( |
| + √(y/x)2 + 1) + C |
| | x | | x | |
21 maj 13:35
gibs: A jak to zrobić tym sposobem y= xsh(t)? Mógłby ktoś dla mnie to rozpisać żebym zrozumiał?
21 maj 14:14
ICSP: | | 1 | |
∫ |
| dy = | y = xsh(t) , dy = xch(t) dt| = |
| | √x2 + y2 | |
| | xch(t)dt | | xch(t) | |
= ∫ |
| = ∫ |
| dt = ∫ dt = t + C = |
| | √x2(sh2(t) + 1) | | xch(t) | |
= ln(y +
√x2 + y2) + C
1
Oczywiście wobec równości x
2 = (−x)
2 możemy przyjać x > 0
21 maj 14:19
gibs: Ok, dzięki. Teraz rozumiem
21 maj 14:22
Mariusz:
gibs
Masz dwie możliwości
1 Prowadzisz sieczną do krzywej y2=ax2+bx+c
i przeprowadzasz rozumowanie podane u Fichtenholza
2 Rozwijasz pomysł amerykańców którzy rysują trójkąt prostokątny
W trójkącie prostokątnym w którym boki oznaczone są po amerykańsku
(czyli tak aby z twierdzenia Pitagorasa otrzymać interesującą nas postać kanoniczną
trójmianu pod pierwiastkiem)
prowadzimy dwusieczne kątów ostrych i obliczamy stosunki przyprostokątnych
w trójkątach prostokątnych powstałych po podzieleniu kąta
21 maj 14:56
Mariusz:
Jak znasz rosyjski to przeczytaj sobie rozumowanie Fichtenhoza
mariuszm2011.republika.pl/Eulergeom.pdf
Ja urodziłem się za późno aby nauczyć się rosyjskiego w szkole
a mamuśka nie chciała mnie go nauczyć chociaż mogła
21 maj 15:01
Marta: A ja nadal nie rozumiem jak zrobić ten przykład 2... Chciałam sama je zrobić ale siedzę nad nim
ponad godzinę i nic nie mogę zdziałać.. Głównie nie wiem jak zastosować te podstawienie y= x+1
bo szczerze pierwszy raz spotykam się z tego typu całkami.
21 maj 15:21
Marta: Znaczy x + 1 = 3sh(t) oczywiście. To chciałam napisać
21 maj 15:22
Benny: Zauważ, że 10+2x+x2=(x+1)2+9
21 maj 15:25
jc: 10 + 2x + x2 = (x+1)2 + 9
Nie musisz drugi raz liczyć całki. Korzystasz z rozwiązania pierwszgo zadania.
∫ = ln(x+1 + √(x+1)2+ 32) = ln(x+1 + √x2+2x+10)
21 maj 15:30
Mariusz:
Marta znasz rosyjski ?
Jak tak to poczytaj
http://mariuszm2011.republika.pl/Eulergeom.pdf
Jeśli nie to spróbuj rozwiązać to zadanie z dwusiecznymi kątów ostrych
trójkąta prostokątnego a pomoże ci znaleźć odpowiednie podstawienie
bez tych area cudów
21 maj 15:31
ICSP: jc druga całka wygląda inaczej niż pierwsza. Pierwiastek nie znajduje się w mianowniku
tylko w liczniku.
21 maj 15:42
jc: ICSP, faktycznie, ale i tak postępujemy podobnie.
| | x √x2 + a2 | | a2 | | dx | |
∫ √x2+a2 dx = |
| + |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 2 | | √x2+a2 | |
21 maj 16:04
Benny: Czy wzory na podwójne kąty działają też na hiperbolicznych?
21 maj 16:26
ICSP: sh(2x) = 2sh(x)ch(z)
ch(2x) = ch2(x) + sh2(x)
21 maj 16:31
Mariusz:
| | BC | |
Oblicz stosunek |
| mając do dyspozycji twierdzenie sinusów i cosinusów |
| | BD | |
(z twierdzenia cosinusów wystarczy jego przypadek szczególny)
Sami widzicie że rysowanie mi nie wychodzi
Próbowałem konstrukcyjnie wyznaczyć tę dwusieczną ale tutaj mi nie wychodzi
w geogebrze wychodziło to lepiej
21 maj 21:01
Mariusz:
AB=3
CB=t
21 maj 21:03