Ania: Ile jest liczb całkowitych spełniających warunek: -116≤4-2x≤110
3 lis 19:29
Ania: Pisze żwynik to 114 ale mi wyszło tylko 7.
3 lis 19:30
nuka: obliczasz podobnie jak w poprzednim zad
pamiętaj tylko o zmianie zwrotu nierówności na przeciwny jak dzielisz
przez ( - 2)
powinna Ci wyjść odp
< -53, 56> więc liczb całkowitych będzie (53 +56 +1(bo zero jest miedzy nimi)
czyli łąacznie 110
3 lis 19:36
mona: jest osiem liczb
3 lis 19:37
nuka: Sorry < -53, 60>
czyli łącznie 53 +60 +1 =114
3 lis 19:39
Ania: Ja to zrobiłam tak:
-116≤4-2x
2x≤4+116
2x≤120 /:2
x≤60
4-2x≤110
-2x≤110-4
-2x≤106 /: (-2)
x≥53
a 53+60=113
o 1 za mało
3 lis 19:41
Ania: a te jeden to skąd
3 lis 19:41
Ania: Zero jest liczbą Naturalną
3 lis 19:45
nuka:
4 - 2x≤ 110 i 4 - 2x ≥ -116
-2x ≤ 106 i - 2x ≥ - 120
x ≥ - 53 i x≤ 60
więc x∈ < -53 , 60 > 53 +60 +1 = 114
3 lis 19:46
nuka:
chodziło o całkowite

! a nie naturalne więc zero jest całkowita
3 lis 19:48
Ania: aha
3 lis 19:49