uklad rownan ze zmienna
6latek : Może trochę lzejszse zadania na teraz(ktorych nie potrafie rozwiazac
Wyelimunuj zmienna t z następującego układu rownan
{x(1+2t)= 1+t
{y(2+3t)= 2−t
21 maj 00:14
Metis: ...
x−2tx−t=1
2y+3ty+t=2
−2tx−t=1−x
3ty+t=2−2y
2tx+t=x−1
3ty+t=2−2y
t(2x+1)=x−1
t(3y+1)=2−2y
=================dzielę
I nie wiem czy o to chodzi. Mamy 3 niewiadome, dwa równania, więc dokładnych wartości x i y nie
policzymy.
21 maj 00:24
jc: Metis, otrzymałeś pewną linię na płaszczyźnie. Możesz jeszcze przekszałcić, zobaczysz
wyraźnie co to jest.
I tak zabrałeś 6latkowi calą zabawę
21 maj 00:28
6latek : nr 2.
Wyelimunuj zmienna m z następującego układu rownan
{(2+m)S−2(m+1)=0
{(2+m)P−1+3m=0
Nr 3
Wyeliminuj zmienne x i y z następującego układu rownan
{(m−1)x+(m+1)y=3
{x+(m−1)y=2
{mx−y=1
Chciałbym ze ktoś pomogl w tych zadaniach
Natomiast takie zadanie
Wyeliminuj zmienna x z natepujacego układu rownan
{z2−y2−x=0
3z2+2y2+3x=0 wiem jak zrobić
Pomnozyc pierwsze równanie przez 3 i potem dodac 1 rownie do drugiego
21 maj 00:29
6latek : Panowie jednak potem .
Teraz dobranoc
21 maj 00:35
Metis: Przepraszam
21 maj 00:48
6latek : W 1 układzie
Metis mamla poprawka
5x−xy+y+3=0 i powinno być dobrze
21 maj 08:00
6latek : Teraz drugi układ
{(2+m)S−2(m+1)=0
{(2+m)P−1−3m=0
Wyeliminowac zmienna m
{2S+Sm−2m−2=0
{2P+Pm−3m−1=0
{Sm−2m= 2−2S
{Pm−3m= 1−2P
{m(S−2)= 2−2S
{m(P−3)=1−2P
Dziele stronami
mam drugi rozwiązany
21 maj 08:21
6latek : Teraz układ nr 3
Wyeliminuj zmienne xiy
{(m−1)x+(m+1)y=3
{x+(m−1)y=2
{mx−y=1
21 maj 08:37