pochodna z e
pochodne: Witam, mam proste pytanie co do pochodnych. Mam obliczyć taką pochodną
f(x) = x
2e
−x
f'(x) = 2x * e
−x + x
2 * (−e
−x)
Teraz pytanie.. Czy ten minus przy e wyciągam przed nawias otrzymując 2x * e
−x − x
2 *
(e
−x)

Jest to ważne, bo potem otrzymuję z tego równanie:
2x −/+ x
2 = 0
20 maj 22:37
jc: a (−b) = − ab = (−a) b
Podstawowe własności działań. Masz wątpliwości, a bierzesz się za różniczkowanie?
20 maj 22:41
pochodne: Po prostu nie byłem pewny.. To nie brak niewiedzy
20 maj 22:44
pochodne: wiedzy*
20 maj 22:44
Jerzy:
Policzyłeś dobrze
20 maj 22:45