Rozwiąż równania
Mikołaj: Siemka, pomóżcie plis, mam rozwiązać równania:
pierwsze:
x2−6x+9 pod kreską ułamkową x−4 =1
i drugie:
x2−6x+5 pod kreską x−3 =0
w tym pierwszym wiem, że licznik ze wzoru się przekształca w (x−3)2 ale to tyle co wiem, a w
drugim nie wiem nic:(
20 maj 14:29
Jerzy:
1) założenie: x − 4 ≠ 0 ⇔ x ≠ 4
..... ⇔ x2 −6x + 9 = x − 4 ⇔ x2 − 7x + 13 = 0
liczysz Δ , potem x1, x2
20 maj 14:32
Jerzy:
2) Założenie: x − 3 ≠ 0 ⇔ x ≠ 3
... ⇔ x2 − 6x + 5 = 0
20 maj 14:33
Jerzy:
W drugim możesz rozłożyć na czynniki: ... ⇔ x2 − x −5x + 5 = 0 ⇔ x(x −1) −5(x − 1) = 0
i wyłącz: ( x − 1) przed nawias
20 maj 14:39