Uklad rownan
6latek :

Dla jakich wartosci p uklad rownan jest spelniony przez
a) 2 pary liczb
b) 3 pary liczb
c) 4 pary liczb
podaj interpretacje geometryczna w kazdym przypadku
{x
2−y
2=0
{(x−p)
2+y
2=1
Odpowiedz do zadania jest taka
|p|=
√2 −− 2 pary liczb
|p|=1−−−−−−− 3 pary liczb
|p|<
√2 i |p|≠1 −−− 4 pary liczb
Rozwiazaniem pierwszsego rownania jest suma prostych y=x i y=−x
Natomiast wykresem drugiego rownania jest okrag o promieniu r=1 o srodku (±p,0)
Dalej dam swoje uwagi w nastepnym poscie
20 maj 11:20
6latek :

Teraz sobie mysle tak
Zeby ten uklad mial 2 rozwiazania to proste y=x i y=−x musza byc styczne do okregu
Trojat OAS bedzie trojkatem prostokatnym rownoramiennyn o boku 1
wiec |OS|=
√2 stad |p|=
√2
czy nalezy tutaj wykonac inne obliczenia Jesli tak to jakie ?
20 maj 11:48
6latek :

Co do c)
To by sie zgadzalo .
Ale bez podpowiedzi troche ciezko byloby
20 maj 11:54
6latek : Ktos dopowie cos do postu 11:48?
20 maj 23:04
Jerzy:
Rozumujesz poprawnie
20 maj 23:13
6latek : Dziekuje
Jerzy bo to było przed praca i dlatego
20 maj 23:23
Jerzy:
20 maj 23:28