równoległobok
aguska: Jak podzielić dany równoległobok na 3 części równoważne prostymi równoległymi do przekątnej ?
20 maj 10:07
zły: ile razy będziesz wstawiała ten sam post
20 maj 10:22
aguska: chce by mi ktoś pomógł bo nie wiem o co chodzi
20 maj 10:23
aguska: :(
20 maj 10:23
Jerzy:
Wczoraj wrzyciłaś podobne zadanie z trójkątem, które nie miało rozwiazania
20 maj 10:27
aguska: podbijam ponieważ już wiem równoważny tzn. o takim samym polu powierzchni może teraz ktoś mi
pomoże?
21 maj 12:33
Exwined: Podziel obie podstawy na 3 równe części a następnie połącz je prostymi
21 maj 17:15
aguska: ale przecież nie otrzymam równoległych do przekątnej?
24 maj 13:45
g:
| | x2 | | 1 | | a | |
|AB| = a, |PB| = x, |
| = |
| , x = |
| |
| | a2 | | 2 | | √2 | |
24 maj 14:11
aguska: a dlaczego x2/a2 = 1/2?
24 maj 14:17
aguska: skąd to wiem?
24 maj 14:18
g: Pomyłka

Ja podzieliłem na 4 równe części, a miało być na 3.
Jeśli na 3, to:
| x2 | | S/3 | | 2 | |
| = |
| = |
| , x = a*√2/3 |
| a2 | | S/3+S/6 | | 3 | |
Ten ułamek to stosunek pola trójkąta o boku x do pola trójkąta o boku a. Te trójkąty są
podobne. Pole figury podobnej rośnie proporcjonalnie do kwadratu rozmiaru
(np. boku trójkąta).
S to pole całego równoległoboku.
24 maj 16:16
Jerzy:
A kto powiedział,że to ma być romb ?
24 maj 17:25
aguska: to ma być ogólnie równoległobok i jak otrzymać długość √2/3?
24 maj 17:31
g: A gdzie Wy widzicie romb? To jest równoległobok.
Jak rozumieć pytanie " jak otrzymać długość √2/3?" Nie rozumiesz tych wzorów? Czy może
chodzi o sposób geometrycznej konstrukcji?
24 maj 18:12
aguska: o sposób konstrukcji mi chodzi
25 maj 12:01
Jerzy:
Przecież sam napisałeś,że porównujesz trójkąty podobne,
czyli jeden ma boki x,x,odcinek z punktu P, a drugi ( skoro podobny) ma boki: a,a,przekatna
zatem równoległobok jest rombem o boku a
25 maj 12:06
Jerzy:
... i a propos .... romb jest też równoległobokiem
25 maj 12:08
g:

Konstrukcja x = a*
√2/3 = a/3 *
√2 *
√3
Jerzy: jeden bok jest x, ale drugi już nie. Zasugerowałeś się rysunkiem, bo rzeczywiście
ten mój równoległobok jest prawie rombem.
25 maj 15:43
Mila:

Konstrukcja:
1) konstrukcja odcinka c=a
√2
2) konstrukcja trójkąta o przyprostokątnych: 2a, a
√2
p
2=(2a)
2+(a
√2)
2=4a
2+2a
2
p=a
√6
3) dzielisz odcinek p=a
√6 na 3 równe części.
25 maj 19:50
agusia22: Dziękuję
26 maj 01:07