matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Jacek:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego przykładu
1
(3n−
)(2n−1)
2
n
2
lim
(n+1)
3
20 maj 09:15
Janek191:
1
(3n −
)*( 4 n
2
− 4n + 1)
n
2
a
n
=
; ( dzielimy licznik i
n
3
+ 3 n
2
+ 3 n + 1
mianownik przez n
3
)
( 3 −
1
n
3
)*(4 −
4
n
+
1
n
2
)
a
n
=
1 +
3
n
+
3
n
2
+
1
n
3
wiec
( 3 − 0)*( 4 − 0 + 0)
lim a
n
=
= 12
1 + 0 + 0 + 0)
n→
∞
20 maj 09:28
Jacek:
Dziękuję bardzo!
20 maj 09:42