Rownanie
6latek : Podaj wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równanie
(2y−2x−1)(2y+2x+1)=3
Jeśli to wymnoze to dostane
4y
2+4xy+2y−4xy−4x
2−2x−2y−2x−1=3
4y
2−4x
2−4x−1=3
4y
2−4x
2−4x−4)=0
4y
2−( 2x+1)
2=0
(2y+2x+1)(2y−2x−1)=0
Doszedlem do tego samego co na początku
20 maj 08:33
6latek : Nie tak ma być

4y
2−4(x
2+x+1)=0
ALe dalej ?
bo to 4y
2−(2x+1)
2=0 jest zle
20 maj 08:40
Jerzy:
Cześć

Nie wymnażaj, jeśli x i y są całkowite, to nawiasy też muszą byc całkowite,czyli:
−1*(−3) = 3
−3*(−1) = 3
1*3 = 3
3*1 = 3
20 maj 09:00
6latek : Dzien dobry
Jerzy 
Odpowiedz do zadania jest taka
(0,1) (−1,1) (−1,−1) (0,−1)
Bo teraz tak jeśli np. 1 nawias przyrownan do (−1) i drugi do (−3) to dostane
2y−2x−1=−1
2y−2x=0
y−x=0
2y+2x+1=−3
2y+2x=−4
y+x=−2
Teraz rozwiazac układ
{y−x=0
{y+x=−2 ⇒y=x
2x=−2 to x=−1 i y=−1
I tak każdy warunek podany przez Ciebie sprawdzać ?
20 maj 09:13
6latek : {2y−2x−1=−3
{2y+2x+1=−1
{2y−2x=−2
{2y+2x=−2
{y−x=−1
{y+x=−1
y=−1+x
−1+x+x=−1 ⇒2x=0 ⇒x=0
y=−1+x=−1
Tak wlasnie będzie Dziekuje Ci
20 maj 09:21