Rozwiazanie graficzne
6latek :

Rozwiaz graficznie układ rownan
{xy
2−3x
2y−3y+9x=0
{(y−3x)(3y−x)=0
xy(y−3x)−3(y−3x)=0
| 3 | |
(y−3x)(xy−3)=0 ⇒y−3x=0 ⇒y=3x lub xy−3=0 ⇒xy=3 ⇒y= |
| |
| x | |
To według mnie będzie rozwiązanie pierwszego równania
ROzwiazanie drugiego równania
| 1 | |
y−3x=0 ⇒y=3x lub 3y−x=0 ⇒3y=x ⇒y= |
| x |
| 3 | |
20 maj 08:13
wredulus_pospolitus:
no i ?
Rozwiązaniami będzie:
x=t ; t∊R ⋀ y = 3t
⋁
x=−3 ⋀ y = −1
⋁
x=3 ⋀ y = 1
20 maj 11:25
6latek : Witaj

Chodzilo graficznie . A tak najbardziej to zalezalo mi natym czy dobrze przeksztalcilem
pierwszse rownanie
Juz teraz wiem ze dobrze
20 maj 11:57