praca kontrolna
paulina: 1)Oblicz:
a) log3 z 9+ log2 z 16
b) log3 z 27− log3 z 1
c) log3 z √3− log1/3 z 27
2)Oblicz wykorzystując odpowiednie twierdzenia:
a) log4 z 2 + log4 z 8
b) log4 z 12 − log4 z 3
c) 3log2−log80+6log z 1
3)Oblicz x korzystając z właściwości logarytmu
a) log5 z x = 3log5 z 2
b) log6 z x = log6 z 4+ log6 z 9
c) log3 z x = log3 z 18− log3 z 2
4)Oblicz podstawę logarytmu
a) log a 25 =2
b) log a 1/8 =3
5)Naszkicuj wykres funkcji f i na jego podstawie podaj zbiór wartości tej funkcji, równanie
asymptoty oraz miejsce zerowe(jeśli istnieje)
a)f(x)=2x−4
b)f(x)=3x−1
6)Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny na długość √3. Oblicz pole tego trójkąta.
7)W trójkącie równobocznym ABC dana jest wysokość ICDI=3. Oblicz średnice okręgu opisanego
na tym trójkącie
8)Suma miar kątów wpisanego i środkowego opartych na tym samym łuku jest równa 144
wyznacz miarę kąta środkowego.
9)Prosta l jest styczna do okręgu o promieniu 4 cm w punkcie A. Oblicz miarę kąta ostrego
między styczną a cięciwą AB o długości 4 cm.
10)Długość promienia r okręgu opisanego na kwadracie jest równa 23√3.Oblicz obwód tego
kwadratu.
11)W trapezie prostokątnym kąt ma miarę 60 stopni , a podstawy mają długość 6 i 9. Oblicz
wysokość tego trapezu.
12)Oblicz pole trójkąta równoramiennego ABC, w którym IABI=24 i IACI=IBCI=13.
13)W trójkącie prostokątnym dwa dłuższe boki mają długości 5 i 7. Oblicz obwód tego trójkąta.
14)Dany jest trójkąt prostokątny o przypostokatnych 6 i 8. Oblicz promień okręgu opisanego na
tym trójkącie
19 maj 23:59
6latek : Dobranoc
20 maj 00:01
myszka:
Za mało tych zadań ! ( jak na całą noc

Wrzuć jeszcze ze 30
20 maj 00:01
paulina: Wrzuciłabym tylko nie mam
20 maj 00:05
paulina: nie prawda nie na całą noc
20 maj 00:06
myszka:
1/ a) ..= 2+4=6
b) ..= 3−0=3
c) ...=0,5+3=3,5
2/ a) log
42*8 = log
416= 2
c) log2
3−log80+0 = log8/80 = log0,1= −1
3) x>0
a) log
5x=log
52
3 ⇒ x=2
3=8
b) log
6x=log
64*9 ⇒ x= 4*9=36
c) log
3x= log
318/2 ⇒ x= 9
20 maj 00:12
myszka:
4/ a>0
a) a
2=25 ⇒ a=5
20 maj 00:17
myszka:

5) ZW= (−4,
∞)
y= −4 −−−− asymptota pozioma
x
o= 2
20 maj 00:20
myszka:

6/ ZW= (−1,
∞)
y= −1 −−− asymptota pozioma
x
o= 0
20 maj 00:22
6latek : myszka 
Pozdrawiam
A nie poczekasz na swojego dobrego kolege
20 maj 00:37
myszka:
Żyjesz?
Umiesz dziękować?
( bo nie wiem czy mam dalej odrabiać tę pracę kontrolną
20 maj 00:37
6latek : Zadanie nr 8
Odp . Kąt srodkowy ma miare 96o .
Zastosuj twierdzenie o kącie srodkowym i wpisanym opoatym na tym samym łuku .
20 maj 00:46
myszka:
c=
√82+62=
√100=10 to R= 5
20 maj 00:47
20 maj 00:48
myszka:

13/ b=
√72−52=
√49−25=
√24= 2
√6
L= 5+7+2
√6= 12+2
√6= 2(6+
√6)
20 maj 00:49
6latek : I mysle ze to byłoby na tyle .
20 maj 00:50
myszka:

12/ h=
√132−122=
√25=5
20 maj 00:53
myszka:

11/ h=3
√3
20 maj 00:56
myszka:

10/ 2R=a
√2 ⇒ a=R
√2
L= 4a=4R
√2= 4*23
√3*
√2= 92
√6
20 maj 01:02
myszka:

9/trójkąt ABO jest równoboczny o boku 4
α=90
o−60
o=30
o
20 maj 01:07
myszka:

8/ 2α+α= 144
o ⇒ 3α=144
o ⇒ α= 48
o
to |∡AOB|=2α=2*48
o= 96
o
20 maj 01:12
myszka:
Dobranoc ( myszka idzie spać
20 maj 01:12
Metis:
20 maj 01:17
myszka:
20 maj 01:19
Metis:
20 maj 01:26
6latek : Czyli jednak warto dawac prace domowa w nocy do rozwiązania i isc
20 maj 07:58