Szereg geometryczny
Karamba: Rozwiąż równanie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
(x2− |
| ) − (x2 − |
| )3 + ( x2− |
| )5 − ...= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
Jest to szereg geometryczny i wystarczy oczywiście zrobić |q|<1 i podstawic do wsoru na S ,
ale mimo prób mi to nie wychodzi. Mógłby mi ktoś to rozwiązać zebym zobaczył na czym się
walnąłem ? Dzięki
19 maj 23:02
Karamba: up
19 maj 23:15
Mila:
A co masz w odpowiedzi?
19 maj 23:16
Karamba: −1 i 1
19 maj 23:17
Mila:
|q|<1
| | 1 | | 1 | |
S=(x2− |
| )* |
| ⇔ |
| | 2 | | 1+(x2−0.5)2 | |
5x
2−2.5=2x
4−2x
2+2.5
2x
4−7x
2+5=0
x
2=t,
2t
2−7t+5=0
Δ=9
| | 7−3 | | 7+3 | |
t= |
| =1 lub t= |
| =2.5 |
| | 4 | | 4 | |
x
2=1 lub x
2=2.5
| | √5 | | √10 | | √6 | | √10 | | √6 | |
x=1 lub x=−1 lub x= |
| = |
| > |
| lub x=− |
| <− |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
odp.
x=1 lub x=−1
19 maj 23:25
Karamba: Okej, dzięki wielkie. Przyjąłem q takie jak Ty tylko bez minusa z przodu co miało skutek w
liczeniu S

Teraz jest okej
19 maj 23:29
Mila:
19 maj 23:33