f liniowa
Kamil: Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f(x)=−117
x+8, przechodzi przez punkt A (−16, 3). Bardzo proszę o pomoc... jutro zaliczenie
19 maj 22:53
Mila:
| | 8 | |
k: y=−117x+8 , a=−117=− |
| wsp. kierunkowy prostej k |
| | 7 | |
m⊥k i A=(−16,3)∊m
Proste prostopadłe ⇔a*a'=−1
y=a'*x+b
| | 8 | | 7 | |
a'*(− |
| )=−1⇔a'= |
| −wsp. kierunkowy prostej m |
| | 7 | | 8 | |
| | 7 | | 7 | |
m: y= |
| *x+b i A=(−16,3)∊m⇔3= |
| *(−16)+b |
| | 8 | | 8 | |
3=−14+b, b=17
===========
19 maj 23:04
19 maj 23:04
6latek : Dobry wieczor
Milu
19 maj 23:05
Kamil: 6latek, chcialem sie upewnic czy poprzednia osoba wykonała to prawidłowo
19 maj 23:11
Mila:
Witaj
19 maj 23:17
Kamil: Mila, wielkie dzięki

Gdybyś jeszcze miała chwilkę i chęci to prosilbym o zerknięci okiem na:
Wyznacz "a" tak a by wykresy funkcji liniowych f(x)=3ax−4x+1 oraz f(x)=2x−3 były prostopadłe
Z góry dzięki
19 maj 23:24
6latek : Popatrz na zadania w tym linku i napisz jaki jest warunek na to aby dwie proste były
prostopadle
19 maj 23:31
Mila:
f(x)=3ax−4x+1
k: y=x*(3a−4)+1 , 3a−4 wsp. kierunkowy prostej k
m: y=2x−3 , 2− wsp. kierunkowy prostej m
(3a−4)*2=−1
6a−8=−1
6a=7
Sprawdzamy:
19 maj 23:32
Kamil: dzieekuje
19 maj 23:44
Mila:
19 maj 23:48
Kamil: Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykres jest równolegly do wykresu funkcji
f(x)=−4
12x+3, przechodzi przez punkt A (−6, −1) jesli masz ochote
20 maj 00:00
Metis: 6latki nie czytają @
20 maj 00:01
6latek : czesc
Metis 
Już ochlonales ?
20 maj 00:02
Metis: Zajrzyj na @
20 maj 00:15
Mila:
A co to za konszachty?
Lekturki czytać trzeba
20 maj 00:25
Metis: Dobry wieczór
Milu 
Lektury przeczytane, a dziś polski ustny zdany na 75%

ale w tym przypadku nie ma się co
chwalić, wszyscy znają pytania tuż przed egzaminem
20 maj 00:30
6latek : ALe nie wszyscy znając pytania zdadza tak dobrze

Masz już skończone egzaminy ?
20 maj 00:35
Metis: Jeszcze niemiecki
20 maj 00:44
20 maj 17:11
Jack: a ja juz po wszystkim

powodzonka Metis
20 maj 17:32
Mila:
Gratulacje dla Jack'a, jak poszło?
20 maj 18:13
Jack: Ogolnie calkiem dobrze. Powinienem sie dostac tam gdzie zamierzalem isc
20 maj 18:26
20 maj 18:37
Metis: Milu znałem wcześniej swoje pytanie, więc nie ma się czym chwalić
20 maj 20:23
Jerzy:
Witaj
Mila...dlaczego dajesz gotowce zwykłym leniom ?
20 maj 22:20
Ole zmruż oczko: bo
Mila już tak ma
24 maj 15:26