Zadania z kombinatoryki
typ: Cześć, dostałem zadania z kombinatoryki, większość rozwiązałem i proszę o sprawdzenie, gdyż nie
czuję się silny w temacie, a także proszę o pomoc w rozwiązaniu tych, których nie zrobiłem.
Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam!.
zad1
Ile bukietów złożonych z 13 kwiatów można utworzyć, mając 5 gatunków kwiatów?
Moje rozwiązanie:
zad2
Student musi zdać 4 egzaminy w ciągu 8 dni. Na ile sposobów może to zrobić, jeżeli w ciągu
jednego dnia może zdawać nie więcej, niż jeden egzamin?
Moje rozwiązanie:
zad3
Ile można zapisać liczb czterocyfrowych, wykorzystując bez powtórzeń wszystkie cyfry?
Moje rozwiązanie:
9*9*8*7 = 4536
zad4
Na ile sposobów można postawić 7 różnych książek na półce?
Moje rozwiązanie:
7! = 5040
zad5
Na ile sposobów można rozstawić 10 różnych książek na półce, żeby pewne cztery książki stały
obok siebie?
Moje rozwiązanie:
(10!)/(6!) = 5040
zad6
Ile różnych liczb binarnych długości 6 można zapisać za pomocą cyfr 0 i 1?
Moje rozwiązanie:
2
6 = 64
Zadania nierozwiązane:
zad7
Na ile sposobów można grupę z 12 osób rozdzielić na dwie grupy, w jednej z których musi być nie
więcej, niż 5 osób, a w drugiej − nie więcej, niż 9.
zad8
Na ile sposobów można wybrać m+n kul spośród 2*m jednakowych kul białych i 2*n jednakowych kul
czarnych?
zad9
Z 15 czerwonych i 7 białych róż zrobiono bukiety. Na ile sposobów można zrobić bukiet z 4
czerwonych i 3 białych róż?