matematykaszkolna.pl
Całka zielony :
 dx 

x−x2 
 dx 
2) ∫

xlnx 
Pokaże ktoś jak policzyć ?
19 maj 21:31
jc:
 dx dx 
(1) ∫ .. dx = ∫

= 2 ∫

= arcsin (2x−1)
  1/4− (x−1/2)2   1− (2x−1)2  
(2) ∫ ... dx = ln | ln x |
19 maj 21:42
Mariusz: Jeśli chodzi o całki takie jak ta pierwsza to W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono dwusieczne kątów ostrych BD , CE

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

Przypuśćmy że mamy dane dwa z trzech boków trójkąta (
możliwości wyboru boków)

Długość jednego z wybranych boków oznaczamy x a drugiego np a
 AE AC 
Wyraź stosunki boków

lub

z trójkąta AEC
 AC AE 
 AD AB 
oraz stosunki boków

lub

z trójkąta ABD
 AB AD 
za pomocą boków o danych długościach Wiem że interpretacja geometryczna podstawień które przydatnych do tych całek jest trochę inna ale jeśli tych podstawień nie znasz to tak też możesz sobie pomóc
20 maj 03:13
ICSP: x − x2 = x(1 − x) Pierwsza całka może zostać również policzona podstawieniem :
 1 
x = sin2φ , 0 < φ <

π
 2 
20 maj 10:56
Mariusz: Ja tam lubię sprowadzać całki podobne do tej pierwszej podstawieniami które sprowadzają całkę od razu do całki z funkcji wymiernej Być może ze względu na to że na wykładzie były zaraz po całkowaniu funkcji wymiernych (później różniczka dwumienna i dopiero trygonometria) Całki tej postaci występują przy liczeniu pola koła długości i pól powierzchni brył obrotowych takich jak parabola , pole paraboloidy obrotowej długość spirali Archimedesa , krzywej logarytmicznej , pole powierzchni hiperboloidy obrotowej Podstawienia na te całki możemy wyprowadzić prowadząc dwusieczne kątów ostrych w trójkącie prostokątnym i obliczając wartości funkcji trygonometrycznych tak podzielonego kąta wiążących tylko przyprostokątne (dwusieczne są po to że potrzebujemy funkcje trygonometryczne tangens lub cotangens połowy kąta ostrego) Innym sposobem jest poprowadzenie siecznej przez krzywą y2=ax2+bx+c
20 maj 18:41
jc: Mariusz, co to jest różniczka dwumienna?
20 maj 18:44
Mariusz: Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Całka z różniczki dwumiennej ∫xm(a+bxn)pdx m,n,p ∊ℚ Czebyszew wykazał że tylko w trzech przypadkach da się ją wyrazić w postaci skończonej
20 maj 19:08
Mariusz: jc jak chcesz to możesz wyprowadzić te podstawienia korzystając z trójkąta prostokątnego w którym poprowadzono dwusieczne kątów ostrych albo jeszcze lepiej korzystając z siecznej do krzywej y2=ax2+bx+c
20 maj 19:16
jc: Mariusz, a może wiesz, jak pokazać, że funkcja pierwotna do e − x2 nie wyraża się przez funkcje elementarne?
20 maj 19:25
Mariusz: Nie bardzo , wiem że można sprowadzić do funkcji Γ Eulera , do funkcji błędu albo scałkować szeregiem
20 maj 19:43