Całka
zielony :
Pokaże ktoś jak policzyć ?
19 maj 21:31
jc: | | dx | | dx | |
(1) ∫ .. dx = ∫ |
| = 2 ∫ |
| = arcsin (2x−1) |
| | √ 1/4− (x−1/2)2 | | √ 1− (2x−1)2 | |
(2) ∫ ... dx = ln | ln x |
19 maj 21:42
Mariusz:
Jeśli chodzi o całki takie jak ta pierwsza to
W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono dwusieczne kątów ostrych BD , CE
| | | |
Przypuśćmy że mamy dane dwa z trzech boków trójkąta ( | możliwości wyboru boków) |
| | |
Długość jednego z wybranych boków oznaczamy x a drugiego np a
| | AE | | AC | |
Wyraź stosunki boków |
| lub |
| z trójkąta AEC |
| | AC | | AE | |
| | AD | | AB | |
oraz stosunki boków |
| lub |
| z trójkąta ABD |
| | AB | | AD | |
za pomocą boków o danych długościach
Wiem że interpretacja geometryczna podstawień które przydatnych do tych całek
jest trochę inna ale jeśli tych podstawień nie znasz to tak też możesz sobie pomóc
20 maj 03:13
ICSP: x − x
2 = x(1 − x)
Pierwsza całka może zostać również policzona podstawieniem :
| | 1 | |
x = sin2φ , 0 < φ < |
| π |
| | 2 | |
20 maj 10:56
Mariusz:
Ja tam lubię sprowadzać całki podobne do tej pierwszej podstawieniami które sprowadzają
całkę od razu do całki z funkcji wymiernej
Być może ze względu na to że na wykładzie były zaraz po całkowaniu funkcji wymiernych
(później różniczka dwumienna i dopiero trygonometria)
Całki tej postaci występują przy liczeniu pola koła
długości i pól powierzchni brył obrotowych takich jak
parabola , pole paraboloidy obrotowej
długość spirali Archimedesa , krzywej logarytmicznej , pole powierzchni hiperboloidy obrotowej
Podstawienia na te całki możemy wyprowadzić prowadząc dwusieczne kątów ostrych w trójkącie
prostokątnym i obliczając wartości funkcji trygonometrycznych tak podzielonego kąta
wiążących tylko przyprostokątne
(dwusieczne są po to że potrzebujemy funkcje trygonometryczne tangens lub
cotangens połowy kąta ostrego)
Innym sposobem jest poprowadzenie siecznej przez krzywą
y2=ax2+bx+c
20 maj 18:41
jc: Mariusz, co to jest różniczka dwumienna?
20 maj 18:44
Mariusz:
Nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Całka z różniczki dwumiennej
∫xm(a+bxn)pdx
m,n,p ∊ℚ
Czebyszew wykazał że tylko w trzech przypadkach da się ją wyrazić w postaci skończonej
20 maj 19:08
Mariusz:
jc jak chcesz to możesz wyprowadzić te podstawienia korzystając
z trójkąta prostokątnego w którym poprowadzono dwusieczne kątów ostrych
albo jeszcze lepiej korzystając z siecznej do krzywej y2=ax2+bx+c
20 maj 19:16
jc: Mariusz, a może wiesz, jak pokazać, że funkcja pierwotna do e − x2 nie wyraża
się przez funkcje elementarne?
20 maj 19:25
Mariusz:
Nie bardzo , wiem że można sprowadzić do funkcji Γ Eulera , do funkcji błędu
albo scałkować szeregiem
20 maj 19:43