1)Miara kąta ostrego rownolegloboku wynosi 60. Odleglosci punktu przeciecia prze
Karyna: Jak zrobic te 2 zadanka?
1)Miara kąta ostrego rownolegloboku wynosi 60. Odleglosci punktu przeciecia przekatnych
rownolegloboku od jego sasiednich bokow sa rowne 3 i 4 . Oblicz pole rownolegloboku i dlugosc
krotszej przekatnej
2)
z punktu lezacego an okregu poprowadzone dwie cieciwy o dlugosciach 4 i 8 cm . Oblicz promien
okregu , jesli odleglosc miedzy srodkami cieciw wynosi 2\sqrt{7}
19 maj 21:12
Janek191:

h
1 = 2*3 = 6
h
2 = 2*4 = 8
| 6 | | √3 | |
| = |
| ⇒ b = 12 : √3 = 4√3 |
| b | | 2 | |
P = b*h
2 = 4
√3*8 = 32
√3
======================
a*h
1 = b*h
2
6 a = 32
√3
x = 0,5 b = 0,5*4
√3 = 2
√3
więc
| | 1 | | 10 | |
a − x = 3 |
| √3 = |
| √3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 100 | | 100 | | 1 | | 2 | |
p12 = h12 + ( a − x)2 = 36 − |
| *3 = 36 − |
| = 36 − 33 |
| = 2 |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=====================
19 maj 21:39
Jack:
| | √3 | |
Pole rownolegloboku = a * b * sin 60 = ab * |
| |
| | 2 | |
Pole mozemy rowniez przedstawic za pomoca tych 4 trojkatow ktore powstaly nam z powodu
przeciecia przekatnych.
| | 1 | | 1 | |
P = 2 * ( |
| * a * 3) + 2 * ( |
| * b* 4) = 3a + 4b |
| | 2 | | 2 | |
Czy tw. sinusów / cosinusów znane?
19 maj 21:40
Jack: matko jedyna...przeciez h jest znane...
<mojego postu nie bylo>
19 maj 21:42
Karyna: tak tw cos i sin jest znane
19 maj 21:46
Karyna: @Janek121 w odp. krótsza przekątna wynosi 4pierwiastki z 39 / 3 . Pole sie zgadza
19 maj 21:50
Janek191:
Poprawka

Powinno być
| | 10 | | 100 | | 100 | | 108 | | 100 | |
p12 = 62 + ( |
| √3)2 = 36 + |
| *3 = 36 + |
| = |
| + |
| = |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 √13 | | 4√13*√3 | | 4 √39 | |
p1 = |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
20 maj 01:10