Rzucamy trzema symetrycznymi monetami
mental2009: Rzucamy trzema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia:
a) dokładnie jednej reszki
b) dokładnie dwóch resztek
19 maj 21:12
Janek191:
a) I Ω I = 23 = 8
A = { ROO, ORO,OOR}
I A I = 3
3
P( A) =
8
b) Zrób sam/a
19 maj 21:15
Jack: a)
Mozliwe wyniki rzutu to :
{RRR,RRO,ROR,ORR,OOR,ORO,ROO, OOO}
O − orzeł
R − reszka
zatem dokladnie jedna reszka jest w 3 przypadkach
(OOR, ORO, ROO)
A − wyrzucenie dokladnie jednej reszki
|A| = 3
wszystkich mozliwosci jest 8 = |Ω|
zatem