Wzajemne położenie okręgu i prostej
Zuzia: Kochani pomocy

Prosta przecina okrąg o promieniu 10 w punktach A i B. Oblicz odległość
prostej ośrodka okręgu. a) |AB|= 12 wiem że trzeba to zrobić z twierdzenia pitagorasa ale
jaką literą oznaczyć tą odległość i jak bedzie wyglądało równanie? Nie wiem też jaki będzie do
tego rysunek, prosze o pomoc

19 maj 20:58
Jack:
19 maj 21:02
Jack:
z Pitagorasa 102 − 62 = d2
d = √100−36 = 8.
Oczywiscie mozna zauwazyc ze jesli to trojkat prostokatny i ma 2 boki 6, 10 to ten trzeci
bedzie wynosil 8, gdyz jest to krotnosc trojkata egipskiego 3,4,5.
3,4,5
(3*2) , (4*2), (5*2) = 6,8,10
19 maj 21:06
Jack: A co do litery, to mozesz oznaczyc odleglosc jakakolwiek chcesz, bylebys pamietala co ta litera
oznacza.
W matematyce odleglosc punktu od prostej oznacza sie litera d.
19 maj 21:07
Zuzia: A mogę jeszcze prosic o obrazki do pozostalych podpunktow ? U mnie z tym kiepsko

b) |AB|=
10pierwiastkow z 2
19 maj 21:18
Zuzia: Bardzo dziękuję za wyjaśnienie 😊 😊 😊
19 maj 21:19
Jack: b)
tam gdzie jest na rysunku 6 to teraz bedzie 5√2
pitagoras :
d2 = 102 − (5√2)2
19 maj 21:21
Zuzia: To znaczy że d=
√100−50 =
√50 ?
19 maj 21:59
Jack: √50 = √25*2 = 5√2
zatem jest to trojkat rownoramienny...
5√2, 5√2, 10
19 maj 21:59
Zuzia: W podpunkcie c |AB|= 10 czyli tam gdzie bylo 6 teraz bedzie 5 a wzor d2=102− 52 ?
19 maj 22:04
Jack: dokladnie tak
d2 = 102 − 52
19 maj 22:24
Zuzia: Wyszło mi 5√3 tylko jaki to bedzie trojkat o bokach 5, 5√3, 10
19 maj 22:26