Trudne
Yazz: dla jakich wartosci parametru k rownanie x+5/|x−4|=2k2+5 ma conajmniej dwa rozwiazania.
19 maj 20:38
Jerzy:
1) założenia : x − 4 ≠ 0 , x + 5 ≥ 0
2) wykres
| | x + 5 | |
dla: x − 4 > 0 rysyjesz wykres: f(x) = |
| |
| | x − 4 | |
| | x + 5 | |
dla: x − 4 < 0 rysujesz wykres: f(x) = |
| |
| | 4 − x | |
3) przesuwasz prostą : y = 2k
2 + 5 wzdłuż osi OY i sprawdzasz kiedy przecina wykres
w conajmniej dwóch punktach
19 maj 20:45
Yazz: Jak to prosta? Po prostu jakbym patrzyl dla y?
19 maj 20:51
Jerzy:
k jest pewną stałą, a więc funkcja: y = 2k2 + 5 to linia prosta równoległ do osi OX
19 maj 20:53
Yazz: Hmm, czyli w pewnym sensie, w tym przypadku, to jest tak samo jak dla k3+3? Itd?
19 maj 20:56
Jerzy:
dokładnie tak
19 maj 20:57
Yazz: Zakres wartosci tej funkcji co pisales to (−nieskonczonosc;−1) czyli taka jest odpowiedz?
19 maj 20:57
Jerzy:
Gdzie ja coś takiego napisałem ?
19 maj 20:59
Sierpień: Jak bedzie wygladac ten wykres?
19 maj 21:03
Yazz: Bo tresc zadania to conajmniej jedno rozwiazanie, a nie dwa jak pisalem u gory
19 maj 21:07
6latek :
19 maj 23:02