wyznacz dziedzine sprawdzenie
qwerty:

wyznacz dziedzine
f(x)=
√9x4+12x3+4x2
czyli
9x
4+12x
3+4x2≥0
x
2( 9x
2+12x+4)≥0
x=0 Δ=25
√Δ=5
x
1=−1
x
2=−
49
X∍(−
∞,−1>∪<−
49,+
∞)

?
w odpowiedziach mam ze x∍R
Dobrze czy źle
19 maj 19:51
Jerzy:
Policz poprawnie Δ
19 maj 19:53
qwerty:

Δ=0
x
0=−
23
czyli x∍(−
∞,−
23>∪<0,+
∞)

?
19 maj 20:01
Jerzy:
Δ = 144 − 144 = 0
19 maj 20:02
qwerty: Czyli dobrze czy nie ? w odpowiedziach jest inaczej.
19 maj 20:10
Jerzy:
Przecież masz źle policzoną Δ , Δ = 0 , a więc 9x2 + 12x + 4 ≥ 0 i x2 ≥ 0,
dla każdego x, więc D = R
19 maj 20:12
qwerty:

Pomoże ktoś jeszcze z 4+6x−2x
3
−2x
3+6x+4≥0/−1
2x
3−6x−4≥0
W(2)=16−16=0
2 0 −6 −4
2 4 8 4
2 4 2 0
(x−2)(2x
2+4x+2)
x=2 Δ=4
2−4*2*2
Δ=16−16
Δ=0
x∍(−
∞,−1>∪<2,+
∞>
ale w odpowiedziach mam x∍(−
∞,2> ? gdzie jest błąd
19 maj 20:41
qwerty: 2x3−6x−4≤0 powinno być
19 maj 20:43
qwerty: Dobrze ?
19 maj 20:53
Jerzy:
Od drugiej linijki źle
19 maj 20:54
Jack:
− 2x3 + 6x + 4 ≥ 0// * (−1)
2x3 − 6x − 4 ≤ 0
19 maj 20:56