Planimetria
imię lub nick: W trojkacie rownoramiennym suma dlugosci ramienia i wysokosci opuszczonej na podstawe wynosi p
. Kat przy podstawie ma miare 30 wyznacz promien okregu opisanego na tym trojkacie.
B)pole trojkata rownoramiennego wpisanego w okrag o promieniu 2 jest rowne 3√3cm 2 oblicz
wysokosc trojkata
Pomozecie?Proszeee
19 maj 19:45
S.O.S.:

|BC|+|AC|=2b to h=b
| | 2 | |
z treści zadania : 2b+b=p ⇒ 2b= |
| p |
| | 3 | |
| | 2b | | 2 | |
z tw. sinusów |
| =2R ⇒ R= 2b = |
| p |
| | sin30o | | 3 | |
19 maj 20:28
S.O.S.:
Poprawiam chochlika: |AC|=|BC|=2b
19 maj 20:41