19 maj 19:12
Igor: Poprosiłbym o rozwiązanie zadania 1 i 3.
19 maj 19:13
Jack:
3.
log
35x − 3log
25x + 4 = 0
założenie: x>0
Niech log
5x = k
k
3 − 3k
2 + 4 = 0
k
3 − 2k
2 − k
2 + 4 = 0
k
2(k−2) − (k
2 − 4) = 0
k
2(k−2) − (k−2)(k+2) = 0
(k−2)(k
2 − (k+2)) = 0
(k−2)(k
2 − k − 2) = 0
(k−2)(k−2)(k+1) = 0
(k−2)
2(k+1) = 0
k = 2 lub k = − 1
zatem
log
5x = 2 lub log
5x = − 1
5
2 = x lub 5
−1 = x
oba naleza do dziedziny, zatem to jest wynik.
19 maj 19:23
Igor: Czy to na pewno wszystkie założenia?
19 maj 19:31
Jack: a widzisz jakies dodatkowe?
19 maj 19:32
Igor: Właśnie nie pamiętam wgl f,logarytmicznej ale kojarzą mi się 3 założenia obowiązkowe. Jeśli ich
nie ma to utrata punktów.
19 maj 19:39
Jack: logab = c
założenia
a > 0, b >0
a≠1
to sa zalozenia.
u Ciebie a = 5 , b = x, zatem zalozenia tylko do iksa.
19 maj 19:44
Igor: A dałoby radę poprosić jeszcze o 2 lub 3 zadanie

?
19 maj 19:48
Jack: to bylo zadanie numer 3.
19 maj 19:49
Jack: zadanie 1. zrob na podstawie postu 19:44
sprawdzę.
19 maj 19:49
Igor: x≠3
x < 3 i x>2
Z a>0 mam problem ale postaram się sam zrobić.
19 maj 20:00
Igor: No log7 i liczba logarytmowana czyli ten log1/7
19 maj 20:15
Igor: log1/7
19 maj 20:15
Mila:
2)
logx+2log(x+1)=logx2
x>0 i x+1>0⇔
x>−1
logx+log(x+1)2=logx2
log[x*(x+1)2]=logx2⇔
x*(x+1)2=x2
x*(x2+2x+1)=x2
x*(x2+2x+1)−x2=0 wyłączam x
x*[x2+2x+1−x]=0
x=0∉D lub x2+x+1=0
Δ=1−4<0 brak rozwiązania
brak rozwiązania.
19 maj 20:16
Mila:
(1) w takim razie inaczej niż napisałam. Zaraz.
19 maj 20:17
Igor: Czemu w 2 jak przed nawias dajesz log, + zamienia się w *
19 maj 20:47
Jack: to nie jest wyciaganie log przed nawias.
nie mozesz wyciagnac samego log, tak jak masz funkcje
sinx + sin(30−x) to nie robisz sin(x+30−x) bo to kompletna bzdura.
Korzystasz ze wzoru
log
ab + log
ac = log
a(b*c)
tak samo jest wzor na odejmowanie
| | b | |
logab − logac = loga( |
| ) |
| | c | |
19 maj 20:49
Mila:

Jeżeli to taki zapis, to tak:
| | x−2 | |
f(x)=log7[log17( |
| )−1] |
| | 3−x | |
| | x−2 | | x−2 | |
log17( |
| )−1>0 i |
| )⇔ |
| | 3−x | | 3−x | |
| | x−2 | |
[log17( |
| )>1] i [(x−2)*(3−x)>0] |
| | 3−x | |
| | x−2 | | 1 | |
log17( |
| )>log1/7( |
| ) i [ x∊(2,3)] |
| | 3−x | | 7 | |
| | 1 | |
Podstawa |
| ∊(0,1) zatem funkcja logarytmiczna malejąca⇔ |
| | 7 | |
| | x−2 | | 1 | |
( |
| )< |
| i [ x∊(2,3)]⇔ |
| | 3−x | | 7 | |
| 7*(x−2)−1*(3−x) | |
| <0 |
| 7*(3−x) | |
(8x−17)*(3−x)<0 parabola skierowana w dół
| | 17 | |
[ x< |
| lub x>3 ] i [ x∊(2,3) ]⇔ |
| | 8 | |
==========
Jeżeli masz pytania to pisz.
19 maj 20:50
Mila:
Jak wyjaśnił Jack korzystamy z własności logarytmów, musisz to powtórzyć.
Np.
log5 +log2=log(5*2)=log(10)=1
log7(2)+log7(10)=log7(2*10)=log7(20)
log x+log(x+5)=log[x*(x+5)] dla x>0 i x+5>0
log52=2log5
5log7=log(75)
19 maj 20:56
Igor: Zapomniałem po prostu, moja głupota.
Dziękuje bardzo za pomoc, na pewno nigdzie nie ma błędu?
19 maj 21:34