Równanie różniczkowe II rzędu
Tomek: Jak obliczyć te równanie: d2x/dt2=a2*x ?
19 maj 19:09
Jerzy:
Scałkuj obustronnie ( dwukrotnie )
19 maj 19:37
Tomek: d2x/dt2=a2*x
dx/dt=a2*x*t+C1
x(t)=1/2a2*x*t2+c1*t+C2
dobrze ? bo w książce mam wyniki z liczbą e.
19 maj 20:22
jc:
a ≠0, x = C1 eat + C2 e−at
a = 0, x = C1 t + C2
19 maj 20:30
yyhy: x'−a2x=0
wielomian charakterystyczy λ2−a2=0 ⇔(λ−a)(λ+a)=0
λ=a lub λ=−a
zatem
x(t)=Ae−at+Beat ,A,B −stałe
19 maj 20:31
Mariusz:
Jurek nie tak t jest tutaj zmienną
Pytanie czy a jest stałe
Jeśli jest stałe podstawiasz y=eλt
Jeśli a zależy od x możesz obniżyć rząd podstawieniem u(x)=x'
Jeśli a zależy bezpośrednio od t to możesz próbować szukać całki szczególnej
i z jej użyciem obniżyć rząd albo całkować szeregami
Sprowadzanie do równania Riccatiego
albo usuwanie wyrazu z x' gdy się takowy pojawi jest na ogół mało skuteczne
19 maj 20:31
Jerzy:
Sknociłem
19 maj 20:33
Tomek: a jest stała nie zależna od x i t, jest to długość,
a więc:
d2x/dt2−a2x=0
r2−a2=0
delta=−4*1*−a2
delta=4a2
pierw z delty = 2a
r1=−a
r2=a
Xj=C1*e−ax + C2*eax
Xp=0 =>
X=C1*e−ax + C2*eax
a V=Dx/Dt=−c1*e−ax *a + C2 *eax*a
Dobrze ?
19 maj 20:49
jc: Raczej nie. U Ciebie x = x(t).
Przypadek a = 0 jest oczywisty. Załóżmy więc, że a ≠ 0.
I sposób. Sprawdzasz, że x = eat oraz x = e−at są rozwiązaniami
II sposób. (d/dt)[ (dx/dt)2 − a2 x2 ] =0, a więc różnica w nawiasie jest stała.
Rowiązujesz równanie pierwszego rzędu (dx/dt)2 − a2 x2 = C.
I sposób jest łatwiejszy.
19 maj 21:19