matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tg
kwiatek:
jeseli α jest katem ostrym i tg α = 2 to:
3
√
5
a) sin α =
5
√
5
b) sin α =
5
√
5
c) cos α =
5
4 sty 21:14
Godzio:
sinα
tgα=
= 2
cosα
2cosα=sinα sin
2
α+cos
2
α =1 4cos
2
α+cos
2
α = 1 5cos
2
α=1
√
5
cosα=
5
2
√
5
sinα=
5
Odp c)
4 sty 21:18