trygonometria
Jaehyo: witam, mam problem z jednym zadaniem:
Udowodnij, że dla α∈(180°;270°) wartość wyrażenia
http://scr.hu/1f7m/2xd8e jest stała.
Bardzo proszę o pomoc, wiem jak to liczyć ale wynik nie wychodzi taki jak powinien ;−;
19 maj 17:52
Mila:
W trzeciej ćwiartce sinus i cosinus są ujemne.
√1−cos2α=√sin2α=|sinα|=−sinα
√1−sin2α=√cos2α=|cosα|=−cosα
Teraz licz, jeśli nie wyjdzie to pisz.
19 maj 18:10
Saizou :
| | cosx | | 1−sinx | |
( |
| − |
| )*cosx= |
| | 1+√1−cos2x | | √1−sin2x | |
| | cosx | | 1−sinx | |
( |
| − |
| )*cosx= |
| | 1+|sinx| | | |cosx| | |
| | cosx | | 1−sinx | |
( |
| − |
| )*cosx= |
| | 1−sinx | | −cosx | |
| (1−sinx)(1+sinx) | |
| +1−sinx= |
| 1−sinx | |
1+sinx+1−sinx=2
19 maj 18:12
Jaehyo: liczyłem to na spr. tak jak podałaś 5 razy − nie wychodziło. Liczę ponownie w domu, wychodzi za
1 razem.
myślałem, że źle te znaki zapisałem.. eh, w każdym razie − dziękuje bardzo XD
a, i wyszło 2 xd
19 maj 18:20