zespolone
sidzej: w zbiorze liczb zespolonych rozwiazac:
|z|=z' = 3 + 4i
niech z=x+iy, wtedy
√x2 + y2 + x−iy=3+4i
y=−4
x2+y2+x2=9
2x2=9−16
2x2=−7 co z tym dalej zrobic?
19 maj 15:05
jc: √x2+42 +x = 3, licz dalej ...
19 maj 15:15
sidzej: no wychodzi 2x2=−7, jak napisałem, delta jest ujemna, mam obliczyc dwa pierwiastku zespolone i
potem dodac do nich −4i?
19 maj 15:19
jc: Uczysz się liczb zespolonych, a robisz szkolne błędy.
√x2 + 16 = 3 − x
x2 + 16 = (3−x)2 = 9 − 6x + x2
x = −7/6
Teraz sprawdzamy, czy to jest rozwiązanie.
L = √49/36 + 16 = (1/6) √49 + 36*16 = 25/6
P = 3 − (−7/6) = 3 + 7/6 = 26/6
19 maj 15:26
sidzej: szkolny błąd, 3+7/6=25/6
19 maj 15:30
jc: Oczywiście, przycisnąłem sąsiedni klawisz.
Podobnie Tobie nie wcisnął sę w odpowiednim czasie shift i wyszło = zamiast +.
19 maj 15:40