zespolone
sidzej: Oblicz pierwiastki i narysuj na plaszczyznie zespolonej
Nie wiem co robie zle, ale za nic nie chca mi wyjsc 3 pierwiastki, bo 1 wychodzi podwojny, a z
tego co mi wiadomo jesli mam pierwiastek 3go stopnia, to powinny wyjsc 3 piewiastki ktore na
plaszczyznie utworza figure(w tym przypadku trojkat)foremna
3√−i
z0 wychodzi mi −√3/2 − 1/2i
z1 i
a z2 to samo co z0
19 maj 14:48
sidzej: kąt do obliczen biore −π/2
19 maj 14:49
sidzej: dla kąta 3π/2 wyniki wychodzą dobre, można z nich narysować trójkąt foremny. Czy ktoś jest mi w
stanie wytłumaczyć dlaczego nie mogę tutaj użyć kąta −π/2

?
19 maj 14:56
Saizou :
x=
3√−i
x
3+i=0
x
3−(i)
3=0
(x−i)(x
2+ix−1)=0
x
0=i
Δ=i
2−4=−5
√Δ=i
√5
19 maj 15:13
Saizou : bład mam w Δ=−1+4=3
19 maj 15:17
sidzej: dokładnie takie rozwiazania mi wyszlo licząc z kątem 3π/2, nie rozumiem tylko dlaczego nie mogę
skorzystać z kąta −π/2
19 maj 15:20
jc: Oczywiście, że możesz
19 maj 15:42
sidzej: Dla kata −π/2
z0= −cosπ/6 −isinπ/6 = −√3/2 −1/2i
z1 = cos((−π/2 + 2π)/3) + isin((3/2π)/3) = cos(π/2) + isin(π/2) = i
z2 = cos((−π/2 +4π)/3) + i sin(7/6π) = −cos(π/6) − isin(π/6) = −√3/2 − 1/2i
Niech ktos sprawdzi moje szkolne bledy, bo 1 pierwiastek powinien wyjsc √3 − 1/2i
19 maj 16:26
sidzej: √3/2 −1/2i *
19 maj 16:30
sidzej: Ponawiam moją prośbę
19 maj 16:49
jc:
− 90o / 3 = −30o ≡ −30o + 360o = 330o
−30o+1200 = 90o
−30o + 240o = 210o
270o /3 = 90o
90o + 120o = 210o
90o + 240o = 330o
Te same kąty w innej kolejności!
19 maj 17:05
sidzej: Teraz widzę swój błąd, dziękuję bardzo
19 maj 18:41