Oblicz całkę podwójną:
jantar: Oblicz całkę podwójną:
| | x | |
gdzie D jest obszarem ogranczonymi krzywymi: x=0 i y=√π i y= |
| |
| | 2 | |
Robie rysunek zmienam granice calkowania
az wychodze na :
| | xy2 | |
0∫ √π [ 0∫2y ysin |
| dx] dy |
| | 2 | |
i dalej nie umiem obliczyc tej calki zarowno po dx jak i po dy
PRosze o roziwazanie zadania
19 maj 14:46
Jerzy:
Po co zmieniasz granice całkowania ?
19 maj 14:56
Jerzy:
0 ≤ x ≤ 2
√π
| | xy2 | | xy2 | |
i masz całkę ∫∫ ysin |
| dxdy = ∫ [ ∫ysin |
| dy]dx |
| | 2 | | 2 | |
| | y2 | |
i podstawiasz: |
| = t , 2ydy = 2dt , ydy = dt |
| | 2 | |
i masz prostą całkę: ∫sin(xt)dt
19 maj 15:04
jantar: czemu x jest w granicy do 2√π
19 maj 15:11
jantar: ?
19 maj 15:11
Jerzy:
| | x | |
bo proste: y = √π i y = |
| przecinaja się w x = 2√π |
| | 2 | |
19 maj 15:14
Jerzy:
A jeśli chcesz pozostać przy zmianie kolejności całkowania to:
| | xy2 | | 2 | | xy2 | |
∫ysin |
| dx = − |
| cos |
| |
| | 2 | | y | | 2 | |
19 maj 15:16
jantar: okej wielkie dzieki juz kumam z tym ze dopiero zaczynam te calki podwojne , a jak wyliczyc
ta prosta calke sin(xt)?
19 maj 15:34
jantar: o dt
19 maj 15:34
jantar: po*
19 maj 15:34
Jerzy:
| | 1 | |
∫sin(xt)dx = − |
| cos(xt) ( x traktujesz jak stałą, bo zmienną jest t ) |
| | x | |
19 maj 15:36
jantar: a moglbys dalej policzyc bo wynik jakis inny mi wychodzi od tego ktory jest w odpowiedzach?
19 maj 17:14