P
Kinia234561: Rozwiąż równania i nierówności:
a) 1/8(1+2/x+4/x2+8/x3+...)= 1/15 × x2/x2−1
b) log(x+2) − log5 = log(x−6)
c) log8(x2−4x+3)≤1
19 maj 14:43
Jack: a)
to wyrazenie po lewej w nawiasie to szereg geometryczny.
Czy ten podpunkt wyglada tak :
| 1 | | 2 | | 4 | | 8 | | 1 | | x2 | |
| (1+ |
| + |
| + |
| + ...) = |
| * |
| |
| 8 | | x | | x2 | | x3 | | 15 | | x2−1 | |
dziedzina szeregu |q| < 1
| | 2 | |
u Ciebie : a1 = 1, q = |
| |
| | x | |
oczywiscie zalozenia x∊ (dziedzina szeregu) / {−1, 0 , 1}
b)
log(x+2) − log(x−6) = log5
zał. x > 6
...
c)
log
8(x
2−4x+3) ≤ 1
założenie x
2 −4x+3 > 0 (rozwiaz)
log
8(x
2−4x+3) ≤ log
88
x
2 − 4x + 3 ≤ 8
...
19 maj 15:21
Kinia234561: Wygląda tak jak zapisales
19 maj 15:38
Jack: no to licz

ja bd sprawdzal/poprawial
19 maj 17:36
Kinia234561: A nie możesz policzyć
19 maj 23:36
Jack: nadal aktualne ?
a)
x ≠ {−1,1,0,2}
|q| < 1
| 2 | | x | | 2 | | x | |
| + |
| > 0 ∧ |
| − |
| < 0 |
| x | | x | | x | | x | |
x(x+2) > 0 ∧ x(2−x) < 0
x∊(−
∞;−2) U (0;
∞) ∧ x∊(−
∞;0) U (2;
∞)
zatem
x∊(−
∞;−2) U (2;
∞)
| 1 | | x | | 1 | | x2 | |
| ( |
| ) = |
| * |
| |
| 8 | | x−2 | | 15 | | x2−1 | |
| x | | x2 | |
| = |
| /*120 |
| 8(x−2) | | 15(x2−1) | |
15x(x
2−1) = 8x
2(x−2)
15x
3 − 15x = 8x
3 − 16x
2
7x
3 + 16x
2 − 15x = 0
x(7x
2 + 16x − 15) = 0
x = 0 <− nie nalezy do dziedziny
lub
7x
2 + 16x − 15 = 0
| | 5 | |
x = − 3 lub x = |
| <−− nie nalezy do dziedziny |
| | 7 | |
zatem odp
x = − 3
======
20 maj 15:26
Kinia234561: Dzięki
20 maj 16:27